Det finns jobb


IT-branschen söker ständigt nya talanger och med kunskaper inom IT så finns det jobb för dig! Men företagen vill hitta ”rätt person”. Utöver grundläggande teknisk kompetens inom t.ex. programmering letar de efter personer som har potential att fortsätta utvecklas och som fungerar bra i samarbete med andra . 

För att få jobb inom IT-branschen behöver du:

Grundläggande kompetens inom ett relevant område. Inom programmering finns många olika språk. Det är inte så viktigt vilket du väljer, alla språk efterfrågas. Det viktiga är att du verkligen lär dig grunderna ordentligt och ”knäcker koden” om hur programmering fungerar. Då kommer du kunna fortsätta lära dig fler språk efterhand.

Intresse för IT och en vilja att fortsätta lära dig. Du behöver ”bli en nörd” (om du inte redan är det). Tycker du det är roligt, är nyfiken och vill lära dig mer kommer du kunna gå långt i IT-branschen!

Social kompetens. Ett jobb i IT-branschen kräver samarbete både med de andra i teamet, med kunder och konsultchefer. Företagen vill anställa personer som har förmåga att samspela med andra på ett smidigt sätt. Detta är en förmåga som går att träna upp!


Läs intervjuerna med tre personer som är inblandade i rekrytering av IT-personal. Kanske blir du deras nästa rekryt?


”Vi letar personer som gillar att lösa problem och vill ha ett varierande jobb med många utmaningar.”

Philip Nilsson, Fujitsu

Söker IT-konsulter

Vill du ha ett varierande jobb med många utmaningar? Drivs du av att hitta och lösa problem? Då kan livet som IT-konsult på Fujitsu vara vägen som ger dig en strålande karriär.

Fujitsu har över 150 000 anställda världen över och är kanske mest kända för hårdvara, servrar och laptops men de är även världens 5:e största IT-tjänstföretag och de hyr ut IT-konsulter. I Sverige omfattar företaget 650 personer och cirka 100 av dem är knutna till Göteborg. Philip Nilsson är Konsultchef på Fujitsu Development Studio i Göteborg och har lång erfarenhet av IT och rekrytering.

– Man behöver både förstå ”affären” och systemen för att kunna skapa en bra helhetslösning för kunderna. Vi söker personer som är både är tekniskt begåvade och kan skriva kod men som samtidigt även har affärsförståelsen och viljan att förenkla processer och optimera utifrån kundens behov, säger Philip.

En affärsutvecklande utvecklare

Under de 10 år som Philip arbetat för Fujitsu har han sett en allt ökande efterfrågan på tjänster inom automotion – det vill säga när system automatiskt kontaktar varandra och integrationen sker smidigt. Företagens försäljning har även blivit allt mer digital och i takt med det behövs personer som både förstår affärsutveckling och IT-utveckling. Den kombinationen är fortfarande svår att finna.

– Vi arbetar främst på två sätt med vår personal. Antingen så hyrs personer ut till ett annat företag och sitter hos dem och utvecklar en lösning eller så får vi en beställning på ett system och utvecklar det inom våra egna team, ”inhouse” hos oss. Ibland är det även en kombination av dessa arbetssätt. De som vill bli konsulter är varmt välkomna att höra av sig till mig, säger Philip.

”Vi har anställt flera juniora utvecklare direkt
efter en YH-utbildning.”

Iman Habib, Plejd AB

Vill anställa juniorer


Tänk dig ett hem som förstår dig och som tänder upp i hallen redan när du är på väg mot bostaden via din mobil. Detta finns redan. Plejd AB har skapat det – Ett hem som är automagiskt.

Plejd är ett börsnoterat, innovativt svenskt teknikbolag som utvecklar produkter och tjänster för smart belysningsstyrning. Företaget befinner sig i ett expansivt läge och har gått från 5 till 100 personer de senaste 5 åren.

– Samhället är mitt uppe i flera digitala transformationer. Det är fortfarande många arbetsplatser som ska digitaliseras, industri 4.0 pågår och parallellt behöver även det som skapades under 90-talet nu uppgraderas. Hög bandbredd har skapat helt nya möjligheter, berättar Iman Habib, Chief of staff/Project manager, Plejd AB.

Behovet av utvecklare är därför enormt. På Plejd efterfrågas det främst mjukvaruutvecklare men även IT-projektledare, Front end och UX:are. Behoven finns både inom automotion och i produktionsanläggningen.
Därför planerar Plejd att anställa 40 personer per år de kommande åren.

Oväntat odigitaliserat samhälle

Iman har följt utvecklingen länge och började producera digital grafik redan i 10-årsåldern. Därefter följde aktivitet på demoscenen och inom Open source Communitys online. Numera är han delägare i Plejd AB och ansvarar för nyrekryteringar av personal.

– De flesta unga vet inte hur analoga vi fortfarande är, stora delar av samhället är inte datorbaserat, därför är det fortfarande stor tillväxt i digitaliseringen, menar Iman.

Plejd AB vill gärna ta in juniora utvecklare och har anställt flera direkt efter en YH-utbildning. Kunskaperna man har förvärvat, till exempel #C och Java, är transferbara så språk och inriktning är av mindre betydelse. Det är en del av en programmerares vardag att lära sig nya programmeringsspråk.

Visa upp vad du kan

Störst förutsättningar komma in på Plejd har du via en LIA. Oftast väljer de personer som har hittat en inre gnista på resan, det vill säga de som drivit en egen idé eller är aktiva online i forum.

– Hitta något att brinna för utanför skolan. Driv eget projekt; skapa en app, ett spel eller hjälp till att buggfixa och testa mjukvara på något forum. Då tycker andra du är cool. Det finns många där ute som letar efter och vill fånga upp talanger som bidrar mycket. Låt det synas vad du gör. Det är som kattmynta för programmerare, de dras till det, menar Iman.Plejds uppkopplade hem

—————————————————————————————————————————-

Magnus Olsson, Typ IT

– Att vara noggrann, strukturerad och kunna förklara teknik med ett enkelt språk är förmågor som blir allt viktigare!

Det finns jobbTyp IT jobbar med… ”typ IT”. Ja, så enkelt är det. Utöver det så har de nyligen anställt två studerande som går på Moln- och Virtualiseringsutbildningen på Campus Mölndal. De fick jobb redan innan examen. Givetvis ska de gå klart, men sen väntar ett jobb.

Anställda direkt efter YH-utbildningen

Moln- och Virtualiseringsutbildningen kan ge jobb inom en mängd yrken. Två killar från samma klass kommer tillsättas till två helt olika jobb. Den ena ska bli Chef för en bolagsförgrening i Bohus och leda tre IT-tekniker, jobba med försäljning och hitta nya kunder. Den andre ska bli Support och Driftstekniker i Göteborg.

– Båda har teknisk kunskap, som vi varit med och skapat inom utbildningen samt egna karaktärsdrag som behövs. Vår blivande chef har ledarskapsförmågor från tidigare yrkesliv och höga tekniska kunskaper. Teknikern är noggrann, strukturerad och kan förklara teknik med ett enkelt språk. Förmågor som blir allt viktigare, menar Magnus Olsson, Enhetschef, Typ IT.  

Support i världsklass

Typ IT säger att de har världens bästa support. De sticker ut i mängden eftersom de sätter 3rd line IT-tekniker med 10 års erfarenhet i supporten istället för 1st line som är det vanliga. Det ger snabb och kvalificerad hjälp till kunder med IT-utmaningar.

– Vi håller hög standard och tappar sällan kunder. Vi svarar snabbt och kan avhjälpa problem direkt, berättar Magnus.

Engagemang som märks

Magnus sitter själv med i ledningsgruppen för Moln- och Virtualiseringsutbildningen på YH Campus Mölndal och Typ IT agerar gästlärare, har tagit emot många studerande på LIA genom åren.

– Alla som jobba på YH Campus Mölndal har ett stort engagemang för utbildningen, de studerande och för utbildarna. De bryr sig verkligen och är professionella i alla perspektiv, avslutar Magnus.

“What is the point of being alive if you don’t at least
try to do something remarkable?”

JANET MORRIS