Plugga vidare


Yrkeshögskola eller Högskola? Vad ska man välja? Vid ett så pass viktigt strategiskt beslut som din framtid vill vi tipsa om att göra research om skolorna. Utbildningens innehåll, pedagogik och näringslivskontakter kan skilja på många punkter.

Vad finns det för skillnader?
IT-utbildningar finns både hos Yrkeshögskolan och på Högskolor/Universitet (samt på Komvux). De största skillnaderna är att en högskoleutbildning brukar var längre och att i en Yrkeshögskoleutbildning ingår praktik, LIA (Lärande i Arbete) ute på ett företag. Men det är givetvis fler områden du ska fördjupa dig i innan du väljer skola och utbildning. Nu ska vi berätta om vad som är viktigt för oss på Campus Mölndal.

Så fungerar Yrkeshögskolan (YH)
Varje yrkeshögskola arbetar efter egna förkunskaper och har egna urvalsprocesser. Det innebär att en IT-utbildning som heter samma sak på en annan skola kan skilja sig åt i innehåll, förkunskapskrav och urvalsmetod. De kanske bara tittar på betyg eller genomför intervjuer med de sökande. Gemensamt för alla YH-utbildningar får du som studerar komma ut på praktik för att testa din nya yrkesroll ute på ett företag. Det ger dig nya erfarenheter, kontakter och nya insikter som är värdefulla framöver.Tänk på detta

Långsiktighet: Hur länge har utbildningen funnits? Är den helt nystartad? Har skolan haft ”tid att lära” och förbättras? Hur länge har utbildningsledaren arbetat på sin position? Ofta är det bra att välja en skola och utbildning som funnits med ett tag så att skolan är etablerad och vana att hantera alla typer av utmaningar som det innebär att driva skola. Långsiktighet är ett tecken på kvalité, enligt oss.

Utbildarna: Har de som utbildar på kursen utbildat förut? Har de pedagogiskt stöd från skolan? Ofta är utbildarna experter från branschen, undervisande IT-konsulter, som inte har någon lärarutbildning. De kommer från arbetslivet och har värdefulla kunskaper och erfarenheter att dela med sig av men kanske inte pedagogisk styrka. Hos oss från utbildarna pedagogiskt stöd från vår övriga personal. Vi jobbar också långsiktigt och arbetar för att behålla utbildarna en längre tid.

Alla får LIA: Hur ser skolan till att alla får en kvalificerad LIA-plats? Garanteras du en plats? Vissa skolor lägger allt ansvar på den studerande, att hitta en plats. Hos oss på Campus Mölndal uppmuntrar vi alla att hitta en egen plats, men fungerar det av olika anledningar inte så hjälper vi till. Alla har rätt till en givande LIA.

Samarbete med näringslivet: Hur ser samarbetet ut? Vilket inflytande har företagen över utbildningens utformning? Det är viktigt att utbildningen matchar företagens behov och gör de studerande redo för arbetslivet. Det vill företagen hjälpa till med. Varje yrkeshögskola har en ledningsgrupp för varje utbildning där företag sitter med och ges möjlighet att påverka. Campus Mölndals ledningsgrupper är aktivt engagerade och samarbetar med oss även utanför ledningsgruppsmötena, genom att gästföreläsa, erbjuda intervjuträning och ta emot på LIA. Nästan alla företagen har anställt nyexaminerade studerande från våra IT-utbildningar.

Campus Mölndal erbjuder tre IT-utbildningar. IT-projektledare, .NET-utvecklare och Moln- och virtualiseringsspecialist. Varmt välkommen med din ansökan!

– På Yrkeshögskolan Campus Mölndal fokuserar vi på kvalité, pedagogik och goda företagskontakter. Vi håller vad vi lovar!
Sara Wickenberg, chef Yrkeshögskolan Campus Mölndal